mandag den 7. februar 2011

At bage med surdej


Koldhævet hvedebrød
Hverdagshvedebrød

Jeg har fået mig en ny fantastisk bagebog som indeholder utrolig mange skønne opskrifter. Så den sidste uges tid, har jeg haft gang i tre forskellige surdeje, og det er gået meget forskelligt.
Jeg bøvler som regel altid med at lære et nyt brød at kende. Ved ikke om det bare er min gamle ovn ser er lidt sær, men bagetiden og temperaturen passer ikke altid. Så det tager derfor ofte et par forsøg før den sidder i skabet.

Jeg synes at brødet hæver på en anden måde med surdej, og har en tendens til at blive mere luftigt? Er der andre der også har erfaret det?
Endnu engang er jeg blever bekræftet i at jeg bare må have mig en lækker røremaskine, det er bare mega hårdt at ælte 15-20 min. Selvfølgelig god motion, men også en lidt tidskrævende process i en travl hverdag, når man nu har valgt at bage størstedelen af sit brød selv.

Jeg synes også det er sjovt og udfordrende at arbejde med surdej. Det er hyggeligt at passe og pleje den og følge med i gæringen. Og så er det slet ikke så besværligt som jeg troede. Prøv det, det kan anbefales og brødet bliver lige en tand bedre.

Tak til Marianne der introducerede mig til alt dette:-) 

8 kommentarer:

Miss A sagde ...

Hejsa.

Jeg er også selv én af den, der bøvler med at få bagt 'det perfekte brød'. Men dét jeg har fundet ud af, er at der er mange ting, der spiller ind. Som du selv skriver, så er ovnen en af dem. En anden ting er luftfugtigheden i ovnen, temperaturen når den hæver, hvor meget dejen er æltet og så videre. Det er svært at bage godt brød :(

Men du spørger, om andre har erfaret, at surdej bliver mere luftigt - og ja, det har jeg hvert fald også erfaret.

På billederne ser det da ud til, at du er sluppet super godt af sted med bageprojektet. Begge brød ser både luftige og sprøde ud.

Mvh Anita

Mettes Mad m.m. sagde ...

Hej Anita.
Du har ret, jeg har nemlig også oplevet at der er mange faktorer der spiller ind. Jeg synes efterhånden at jeg kender min gamle ovn ret godt og tror nu at noget af det sidste jeg mangler at få styr på er æltningen. Jeg må indrømme at jeg ikke altid ælter så lang tid som der står i opskriften. Synes det er lidt langsommeligt og kedeligt. Det er her den røremaskine som jeg så meget ønsker mig kommer ind. Jeg tror nemlig det har stor betydning for dejens struktur og fibre. Det har jeg læst en del om, men synes ikke helt det er lykkedes mig endnu.

Tak for komplimenterne ang. brødene, jeg kan oplyse at de nederste desværre ikke lykkedes. De blve lidt for mørke og lidt for rå inden i midten, pokkers! Så må jeg bare på den igen:)

Hilsen Mette

Anonym sagde ...

Ja, det perfekte brød kræver meget. Jeg har været på kursus på Skærtoft Mølle, det kan godt anbefales. De bygger deres på Richard Bertinet, en franskmand, der ville lære englænderne at spise godt brød. Han har bogen "Bag selv brød" på dansk.

Mettes Mad m.m. sagde ...

Det lyder da super spændene. Det gad jeg godt prøve engang:) I mellem tiden kan jeg jo prøve at læse i bogen du anbefaler. Synes i øvrigt også der er godt tips at hente hos Plum & Meyer.

syllabubski sagde ...

UHHMM...det ser lækkert ud.
Du må ud og købe dig en god røremaskine ;-)

Mettes Mad m.m. sagde ...

Ja, det er klart mit mål i år!

Mads sagde ...

Hvilken bagebog er det, at du har fået?

Mettes Mad m.m. sagde ...

Det er Meyers Bageri. Kan varmt anbefales, selvom jeg ikke er så vild med at anbefale noget herinde:)