søndag den 20. marts 2011

Surdej til lyst brød



Første gang man starter surdejen op, skal stå i 10 dage før den er klar.
Den kan anvendes til flere forskellige formål... mere om dette i et senere indlæg.
Man bruger af den til der kun er en sjat tilbage i bunden, og så skal den fodres med en ny omgang grundsurdej. Den skal på ny stå i 2 dage igen før den igen er klar.
Man skal røre i surdejen hver eller hver anden dag, ellers mugner den. Hvis du skal på ferie kan den stilles i køleskabet, dette har jeg ikke erfaring med, så jeg ved ikke hvor længe den kan holde.

Grundsurdej:
3 dl. vand
50 g. hvedemel
25 g. rugmel
25 g. grahamsmel.

5 kommentarer:

Hanne K's verden sagde ...

Hej Mette
Tak for det indlæg - det er noget, som jeg helt klart skal prøve af på et tidspunkt.
Hilsner Hanne

Mettes Mad m.m. sagde ...

Jeg kan kun anbefale det. Mit brød har nået helt nye dimensioner efter jeg er begyndt at bruge hvede-surdej. Skriv endelig hvis jeg kan hjælpe med noget:)
Hilsen Mette

Chrille sagde ...

Surdej kan stå ca 2 uger i køleskabet, og passe sig selv, men den har det bedst, hvis den "fodres" ca en gang om ugen. Min surdej har boet i køleskabet i årevis, og kommer kun ud, når der skal bages. Den skal være tildækket (fx med vita wrap eller et låg med et lille hul i).

Miss A sagde ...

Hej Mette :)

Nu kan det godt være, at det er mig, der spørger dumt, men hvordan 'fodrer' man surdejen?

De bedste hilsner fra
Anita
Liv og Mad

Mettes Mad m.m. sagde ...

Chrille: Tak for info. Det er rart at vide
Miss A: Den skal fodres med det samme som grundsurdejen, man skal altid gemme en lille slat af den gamle surdej inden man tilsætter den nye.