tirsdag den 1. november 2011

Gamle meltyper i nyt brød
For nogle år siden besluttede jeg mig at jeg ville lære at bage brød, altså ikke bare et almindeligt gær-hvede brød, men et det  mindede om dem jeg kunne købe. Jeg bagte og æltede som en gal for at lære min ovn at kende og finde frem til hvilket struktur dejen skulle have for at hæve perfekt.  
Det seneste års tid, er jeg begyndt at bage med surdej hvilket jeg synes har løftet mit brød til en helt ny dimension.
Jeg er blevet ret glad for at afprøve gamle nordiske meltyper. Senest har jeg afprøvet Emmer og ølandshvede, i en fin og en grov udgave. Brødet bliver meget anderledes og det er skønt at kunne lave noget der er så forskelligt alt efter formålet. Resultatet af mit ølandsbrød lignede dog lidt mere et fladbrød. Jeg havde ellers æltet til den store guldmedalje, lavet glutenprøve osv., men det lykkedes mig ikke helt. Er der nogle der har erfaring med dette? Til gengæld blev Emmerbrødet en succes og det er et dejligt brød til tapas da det er lidt mørkere end alm. hvedebrød.  

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej..

Jeg fik, ligesom dig, en ustyrlig trang til at bage BRØD, ikke kager. Og i den forbindelse anskaffede jeg mig en kogebog fra en vis Hr. Meyer. WOW, det var fedt. Surdejen løfter, som du også skriver, brød til en helt anden dimension.

Nå, men for at vende tilbage til emnet, så har jeg netop ikke kunnet få Ølandshvedebrødet til at blive andet end fladt. Jeg har endda prøvet i forme.
Min konklusion er, at min køkkenmaskine er for dårlig til at "piske" dejen.

Skriv endelig, hvis det en dag lykkes ..

Simon

Mettes Mad m.m. sagde ...

Hej Simon
Tak for din kommentar. Det er også min yndlings-bagebog, den er blevet helt uundværlig.
Jeg ejer desværre heller ingen røremaskine der kunne give dejen en ordentlig omgang og jeg tror det er det sidste led der mangler, før mit brød bliver helt som jeg ønsker.
Du må også meget gerne vende tilbage hvis du knækker koden:)
Hilsen Mette

Anonym sagde ...

Hej Mette.
Ville lige sige hej og fortælle at jeg også har bagt brød med ølandshveden. Hele tre gange hvor brødet lev helt fladt, det hævede fint ved første hævning, men gik det galt og hævede ikke op igen. Men så bagte jeg endnu en gang ofrdi jeg blev stædig... Også gik det fint, jeg puttede en lille smule mere mel i, men dejen var stadigt fugtig også efter brødet havde hævet første gang, formede jeg dejen blidt, istedet for at slå brødet ned og ælte løs som jeg plejede også skal jeg ellers love for, at der kom fint "højt" brød! Og siden har jeg gjort på denne måde, og får jeg det fineste ølandshveden brød. Kærlig hilsen Mette J

Mettes Mad m.m. sagde ...

Næh hvor fint. Det vil jeg prøve næste gang. Mange tak for tippet:)